GRASI SE edzői beszámoló MAIA Cup 2019.

Edzéseink

A Grassalkovich SE edzések helyszíne:

2100 Gödöllő Batthyány u. 32.

Damjanich János Általános Iskola tornaterme
 

Edzések ideje: 

Hétfő - Szerda - Péntek 16:05 - 17:00

 

GRASI SE edzői beszámoló MAIA Cup 2019.


GRASI SE edzői beszámoló MAIA Cup 2019.

A Grassalkovich SE egy 12-18 korosztályú leány hármassal (Méder Boróka – Szabó Csilla – Lőrincz Boglárka) utazott a MAIA Cup-ra, akiket egy nemzetközi bíró (Alton Andrea) és egy edző (Kőhler Ákos) kísért el.


A verseny 2019. március 5-11. között volt megszervezve, közösen a Világkupával. A versenyen 20 ország versenyzői vettek részt. A mi korosztályunkban és versenyszámunkban 12 ország indított versenyzőket: többek között angol, kazah, bulgár, amerikai, izraeli, belga, olasz, német, svájci, holland és portugál hármasok küzdöttek ellenünk. A versenyt nagyon erősnek írnám le az indulók mennyisége és minősége alapján. A felkészülésünknek az elején volt ez a verseny, így a statikus gyakorlatot nem bántottuk, mivel a nehézség ott így is rendben van. A dinamikus gyakorlatba egy új elemet beépítettünk (vissza szuplé), de ez még nem volt 100%-os szinten a verseny idején.

 

Szerda – március 6.

 

Az utazás repülővel történt. A 6:15-ös járattal repültünk Frankfurtba, majd onnan tovább Porto-ba. A reptérről busszal vittek a verseny helyszínére, ahol az akkreditáció idejében már ment az edzésidőnk is. Itt szembesültünk azzal, hogy a 2 x 30 perc melegítés ugyan az edzésre elég lehet (bár késve tudtuk elkezdeni), de a kiírásban már láttam, hogy a versenyen összesen 40 perc melegítési időnk lesz. A lányok nincsenek ehhez szokva, így ez gondot jelentett számunkra. Ráadásul csak az első nap tudtunk a versenytalajon edzeni, gyakizni. A melegítő talaj nagyon kemény volt, a versenytalaj viszont kellően puha. Ez a nagy különbség a talajok között sem könnyítette a ráhangolódást a versenyre. Ezért az egyéni ugrásokat kiemelten kezeltem és dinamikus, illetve kombinált gyakorlatot csináltak a lányok, valamint sokat ugrottak egyénit külön is a lányok. A lányok tisztességesen dolgoztak. A szállás helyszínére csak este 9:30-ra értünk oda.

 

Csütörtök – március 7.

 

A delegációvezetők részére volt egy orientációs találkozó, melyen részt kellett vennem. Erre 11:30 – 12:30 között került sor. Az edzésünk délután volt, de nem a verseny helyszínén, hanem a versenyt szervező maiai klub edzőtermében. Hát a terem nagyon piszkos, büdös és nedves volt. Itt is 2 x 30 percünk volt. Itt már valamennyi elemet megcsináltuk, de zene híján gyakit nem tudtunk csinálni, így zene nélküli koreográfiákat csináltunk. A hangulat jó volt. Edzés után visszamentünk a verseny helyszínére és néztük a felnőttek és juniorok versenyét. Este a 9 órás busszal mentünk haza.

 

Péntek – március 8.

 

Ez volt az első nap, amikor már végre versenyeztünk is. A mi időnk szerencsére teljesen optimális volt, hiszen az otthoni edzésidőnkben mutathattuk be a statikus gyakorlatunkat. A túlságosan is rövid melegítési időt úgy oldottuk meg, hogy a világkupások külön melegítő talajára felmentünk és ott normális módon ráhangolódtunk a statikus gyakorlatra. Ez annyira jól sikerült, hogy a valós melegítési időnkben már alig kellett valamit csinálni. A gyakorlat nagyon jól sikerült. A társas elemek stabilak voltak, az egyéni elemeket is tudásuknak megfelelő szinten mutatták be a lányok. A koreográfia, az előadásmód és a zeneiség is tudásuknak megfelelő szinten volt. Néhány szinkronhiba és a kreativitás hiánya látszott, illetve még elbír több mozdulatot a gyakorlat. A pontszámok alapvetően jók voltak, de a technikára én picivel többet adtam volna, a bírónk pedig jelezte, hogy az általa adott művészi pont volt 0,2 tizeddel magasabb, mint a végső kapott pontszámunk.

 

Kapott pontok

Technika: 16,80               Művészi: 8,10                  Nehézség: 0,79                Levonás: 0

Összesen: 25,690 pont

 

Ez a pontszám a 20. helyre volt elegendő a 44 induló között (aki közül végül 3 egység nem indult el sérülés, vagy egyéb problémák miatt). Nagyon jó érzés volt azt látni, hogy egyértelműen a középmezőnyhöz tartoztunk és ezt végre a pontok is igazolták egy nemzetközi versenyen, a nemzetközi mezőnyben. És a hab a tortán, hogy nem voltunk messze a 12. helytől sem, ami 26,160 pont volt, vagyis 0,5 ponton belül volt a lemaradásunk.

 

Szombat – március 9.

 

Szombaton hasonló volt a munkarend, mint pénteken, mivel nagyjából ugyanabban az időben kerültünk sorra a versenyben. Így ismét előbb kezdtünk el melegíteni a világkupások talaján, hogy időben végezzünk. A melegítés jól sikerült és a koreográfiát is többször megcsinálták a lányok és ugrottak is, ami náluk még a gyenge pont.

A gyakorlat jól sikerült, de az első elemben (vissza szuplé knótról knótra) a felső lenyúlt az alsók fejére (0,5 pont), akik szintén egy nagyot léptek alá. A hiba nem volt nagy, de kimerítette az esés megakadályozása kategóriát, így ez az 1,0 pont mínusz a technikai pontból nagyon hiányzott a végén. A többi elem lényegében hibátlan volt az ő szintjükön. Stabilak voltak az elkapások és a leugrások, valamint az érkezések a talajra is. Az elemek magasságával sem volt probléma, technikailag pedig szintén tisztán dolgoztak. Az egyéni ugrások között egy olyan kisebb hiba csúszott be, ami a gyakorlatlanságnak (talajhiánynak) tudható be (0,2). A koreográfiát ismét szépen, határozottan mutatták be, de valószínűleg az első elem már meghatározott valamit a bírók fejében. Ezt a gyakit is majd még töltenünk kell mozdulatokkal. Itt most több szinkronhiba is volt.

 

Kapott pontok

Technika: 15,30               Művészi: 7,80                  Nehézség: 0,68                Levonás: 0

Összesen: 23,780 pont

 

A hibáért kár volt, de összességében szépen, technikásan dolgoztak a lányok, ami jelzi, hogy jó úton vagyunk. A hiba nélkül ez a gyaki is 25,3 pont környékén lett volna minimálisan.

 A kapott pont a 28. helyre volt elegendő a dinamikus gyakorlatok sorában. Érdekesség, hogy az általam saccolt pont (25,3) a 11. helyre lett volna elég.

 

Összetett eredmény.

A statikus és a dinamikus gyakorlatokra kapott összesített pontszámunk: 49,470 pont lett. Ezzel végeredményben a 24. helyet szereztük meg. A lehetséges 51 pont kb. a 14. helyre lett volna elég. A döntőbe 51,250 ponttal lehetett bejutni.

Vasárnap – március 10.

Ezen a napon már nem volt dolgunk, mivel nem jutottunk a döntőbe, így városnézés volt a program délelőtt. Délután a felnőttek döntőjét már néztük, ahol szurkoltunk a döntőbe jutott volt versenyzőnknek, Alton Sophienak, aki vegyes páros versenyszámban volt érdekelt partnerével (már, mint Balance ATC versenyző). Este 7-ig végig néztük a Világkupa döntőket is, majd buszokkal vittek minket a bankett helyszínére, ahol lazulás volt a program.

Hétfő – március 11.

Hazautazás volt korai indulással

 

Konklúzió

Egy erős, több szempontból jól szervezett (de néhány dologban nagy hiányosságokat is mutató) versenyen vett részt egyesületünk a 12-18 leány hármasával. A mezőny meglehetősen erős volt, ami fontos az egység fejlődése szempontjából.

A gyakorlatok közül a statikus nagyon jól sikerült és a kapott pontszámmal (25,690) is elégedettek lehettünk (nálam minimálisan lett volna magasabb a technika, bírónknál minimálisan volt magasabb a művészi pontszám).

A dinamikus gyakorlat elején becsúszott egy mentés. Ezzel együtt technikailag nagyon szépen dolgoztak a lányok a gyakorlat további részében. A kapott pontszám nagyjából reális volt (23,780). Kár volt a hibáért! Ezt ki kell javítani. A hiba nélkül viszont ez a gyakorlat is magasabb (főleg technikai) pontokat kapott volna, ami bíztató a jövőre nézve.

Az összesített pontszámunk közel volt a hiba ellenére is az 50 ponthoz, ami nagyon biztató az EB felkészülés kapcsán. A teljesítménnyel elégedett vagyok 80%-ban (itt 10% mínusz az egy elem volt). Tisztán, határozottan dolgozta a lányok a gyakorlatokban és a hiba után sem omlottak össze. Művészi pont tekintetében még van hova fejlődnünk, de az előadásmód és a zeneiség már most is magas szinten van.

 

készítette:

 Kőhler Ákos – Grassalkovich SE vezetőedző

Ossza meg!

Vissza: Grassalkovich SE hírek
címkék: akrobatikus torna, verseny

Kommentek


AKROBATIKUS TORNA

Egy dinamikusan fejlődő sportágat fogok bemutatni, melynek a személyiséget pozitívan formáló hatásához kétség sem férhet.

 

"A sport eszközével lehetséges a felnövekvő embert szolgálni és hozzásegíteni ahhoz, hogy megtalálja önmagát.”

SPORTAKROBATIKA Gödöllőn

A Grassalkovich SE 2003 decembere óta működik hivatalosan. Hatékony, kitartó, szorgalmas munkával kiemelkedő eredményeket értek el egyesületünk versenyzői az elmúlt években.

 

Az akrobatikus torna gödöllői története >

Éremeső Érden

Éremeső Érden


Az idei tanév első akrobatikus torna versenyére Érden került sor, 2019. október 12-én. A Grassalkovich SE indította a legtöbb sportolót, összesen tíz egységet, 26 versenyzőt. Nagyon jó hangulatú, pörgős versenyen vehettünk részt,...

Acro Cup 2019

Acro Cup 2019


A 3. Budapest International Acro Cup-ot a Magyar Torna Szövetség Akrobatikus Torna szakág rendezésében 2019. szeptember 28-29-én rendezték meg.

A Grassalkovich SE 2017. évi beszámolóját itt etkintheti meg »
 

Adatkezelési Szabályzat   –    Adatkezelési tájékoztató


Grassalkovich SE  Gödöllő, Batthyány u. 32.  Telefon: 06/20 9511-072