Antwerpeni akrobatikus torna Világbajnokság kvalifikáció

Edzéseink

A Grassalkovich SE edzések helyszíne:

2100 Gödöllő Batthyány u. 32.

Damjanich János Általános Iskola tornaterme
 

Edzések ideje: 

Hétfő - Szerda - Péntek 16:05 - 17:00

 

Antwerpeni akrobatikus torna Világbajnokság kvalifikáció


A Grassalkovich SE mindkét egysége kvalifikálta magát az antwerpeni akrobatikus torna Világbajnokságra.  Fiú páros: 13-19 korosztályban, Trézsi Richárd - Kőhler Csaba Leány hármas: 12-18 korosztályban, Méder Boróka - Szabó Csilla - Lőrincz Boglárka. Gratulálunk versenyzőinknek!


Úti jelentés Bristol (GBR) 2018. február. 01 – 06.)

Grassalkovich SE

 

Delegáció tagjai:

Versenyzők: 12-18 leány hármas: Méder Boróka – Szabó Csilla – Lőrincz Boglárka
13-19 fiú páros: Trézsi Richárd – Kőhler Csaba

Kísérők:        Kőhler Ákosné HoD, Alton Andrea bíró, Kőhler Ákos edző

 

Utazás:    

A versenyre a Ryanair segítségével utaztunk és nem volt semmi fennakadás a repülés alatt. Időben odaértünk és vissza is. Sajnos számlát még a mai napig nem adtak a repülőjegyek áráról. Bristolban már vártak a szervezők és busszal vittek minket a szállásunkra, ami minden igénynek megfelelt. Megkaptuk az időrendet is a versenyről és az azt megelőző edzéslehetőségről, valamint a transzfer indulási időpontjairól.

 

Verseny leírása:

A Grassalkovich SE versenyzőivel azért utaztunk ki Bristolba, hogy egy színvonalas versenyen vehessünk részt és lássuk, hogy pillanatnyilag hol állunk a felkészülésben a Világbajnokság kapcsán. Komoly mezőny jött össze a különböző korosztályokban. Összesen 336 versenyző indult. Érkeztek versenyzők Angliából, Hollandiából, Belgiumból, Olaszországból, Skóciából, Németországból, Portugáliából, Írországból, Monacóból, Svájcból, Walesből, Magyarországról.

A versenyt megelőzően lehetőség volt egy két órás edzésre a holland csapattal együtt, amikor megismerkedtünk a talajjal és a helyszín légkörével. Ezt követően pihentünk és felkészültünk a másnapi versenyre. A verseny kétnapos volt, szinte megállás nélkül zajlott, de az időhatárokat tartották a szervezők.

Kiváló felkészülési alkalomnak tartom a versenyt, ezért csak ajánlani tudom mindenkinek a jövőben a részvételt. Nagyon kedvesek voltak a szervezők, igyekeztek, hogy jól érezzük magunkat, a verseny pedig színvonalas volt a pontozás pedig kifejezetten szigorú (talán túlzottan is). Egy probléma volt csak: az étkezést magunknak kellett megszervezni, de ezt a részt nagyon jól megoldottuk magunknak.

A verseny szombaton és vasárnap zajlott. A fiúknak szombaton volt két gyakorlat, míg a lányoknak szombaton egy, majd vasárnap a második. Aki döntőbe jutott, az vasárnap a selejtezők után mutathatta be kombinált gyakorlatát.

 

13-19 fiú páros: Trézsi Richárd – Kőhler Csaba

A fiúk statikával kezdtek 12 óra után néhány perccel.

Az első kombinációban (belengetés kiszúrás kézállásba) egy pici igazítás volt, a lecsúszás szép volt, a befordulás és lehozatal könyökmérlegbe közepesen megbillent. Itt már éreztem, hogy valami nem stimmel a zenével. Később kiderült, hogy a 2:28 hosszú zenét 2:21 alatt játszotta le a zenedoboz, ami azt eredményezte, hogy a koreográfiában bizony kimaradtak részek és a végén nem tudták a srácok befejezni időre a gyakorlatot. Ezt többen is jelezték szervezőknek és változtattak is, de rajtunk már nem segített. A második páros elem (egykezes kézállás) stabilan megvolt. A fejálláson ülőtartásban térd és spicc látszott a felsőnél, de megtartották gond nélkül. A támaszba kigurulás picit megbillent és a lábat rá kellett emelni, a helyzet pedig feljebb volt a kívánatosnál. Az utolsó elemkombináció is stabilan megvolt, de spicc és térd látszott itt is. Az egyéni elemek szépek voltak. Összességében egy szép gyakorlatot mutattak be a fiúk, kár volt a zenei problémáért, ami ráadásul levonást is eredményezett. A feszességben még mindig kell fejlődnünk, hogy a technikai pontszám érezhetően magasabb legyen.

Pontok:

Technika: 15,6         Művészi: 7,8             Nehézség: 0,91        Levonás: 0,3

Összesített pontszám: 24,01

Értékelés: 85 %-ban elégedett voltam a produkcióval. A fiúk megmutatták ismét, hogy jó versenyző típusok. Sajnálom a zenét, ami művésziben rontotta a lehetőségeinket. Látjuk, hogy miben kell még fejlődnünk a hátralévő időben, ami fontos számunkra. A pontozás picit szigorúbb volt, mint amire számítottam. Nálam a technika kb. 8,00 pontra jött ki.

 

A fiúk második gyakorlata a dinamika volt, melyet 18:00 óra körül prezentálták a közönségnek és a bíróknak.

A fej feletti dupla jól sikerült, bár a zsugorhelyzet lehetne kisebb. A fußból felszaltó franciába rendben volt, magassága jó volt, az elkapás picit bizonytalannak tűnt. A vissza szaltó kicsit hátra ment, de ez is stabil volt az érkezésnél. A le duplaszaltó lehetett volna picit még dinamikusabb, de összességében ezzel a körrel nem volt nagy gond. Az érkezéseket kell tisztítani a jövőben. A feldobás franciába szintén nagy hiba nélkül lezajlott, de a leszuplé előre 180o-os csavarral alacsony volt és bicskás. Ezen van még mit javítani. A fej felett előre szuplé fél csavar jó volt. Az egyéni ugrásoknál a felső kihagyta a rundel flikk után a szaltót. Ez az egyéni ugrás még tanulási fázisban van és biztos vagyok benne, hogy egy hónapon belül már stabilan és nagyobb levonások nélkül mutatják majd be a fiúk. Így az elem értékét sem fogjuk majd bukni. Emiatt így nem is haragudtam nagyon a fiúkra a komoly levonások miatt. A koreográfia az egyéni ugrások után megbicsaklott, érezni lehetett kisebb zavart a kivitelezésben.

Pontok:

Technika: 15,8         Művészi: 7,55           Nehézség: 0,79        Levonás: 2,0

Összesített pontszám: 22,14

Értékelés: 85 %-ban elégedett voltam ezzel a produkcióval is. A fiúk a páros elemekben szépen dolgoztak, a levonások okait pedig igyekszünk majd javítani (elkapások tisztítása, feszesebb érkezések talajra és társra, megfelelő zsugorhelyzet). Sajnálom az egyéni ugrásban elkövetett hibát, de az még nem volt készen, így nem a versenyző a hibás.

 

Összegzés 13-19 fiú páros:

Az egység az edzői elvárásoknak – 8,0 pont körüli technikai és művészi pont elérése – eleget tett. Mindezt úgy, hogy a pontozás kicsit szigorúbb volt, mint gondoltuk (ami nem baj). Azt se felejtsük el, hogy ez a korosztály már nem 11-16 elemeket igényel, vagyis jóval nagyobb a hibázás esélye. Összességében tehát gratulálok a fiú párosnak az eredményhez és az elért pontokhoz.

Mivel fiú párosban egedül voltak, így döntőztek is vasárnap. Itt egy picit pontatlanabbak voltak szombathoz képest, időhibánk is volt kettő, de az egyéni ugrásokat megcsinálták. Összesítésben eddigi pályafutásuk legmagasabb összesített pontszámát érték el (69,87)! A fejlődésük tehát töretlen!

Pontok:

Technika: 15,3         Művészi: 7,85                      Nehézség: 1,12        Levonás: 0,6

Összesített pontszám: 23,67

 

12-18 leány hármas: Méder Boróka – Szabó Csilla – Lőrincz Boglárka

A lányok dinamikával kezdtek 17:20 körül, vagyis a fiúk második gyakorlata előtt.

Az első kombinációban a knotról vissza szaltó szép volt, de az érkezésnél volt egy nagyobb megbillenés. A le dupla szaltó hátra lehetett volna picit magasabb, de a talajra érkezéssel volt inkább gond (bizonytalanság, feszesség hiánya). Az egyéni ugrások közül kettő jól sikerült, egynél viszont komoly hibák voltak a szaltóval. A fuß szuplé alacsony és elvágott volt. Az előre combos szuplé ölbe rendben volt, de ez is lehetne magasabb. A 720o-os piruett alacsony volt és a felső nem volt feszes. Az előre szuplé 360o-os csavarral szép volt, de a talajfogás itt is lehetett volna feszesebb. A második egyéni ugrások közül egy kézen átfordulás és az előre szaltó rendben volt (kár volt a nagy kilépésért az előre szaltóból), a másik kézen átfordulás technikailag csúnya volt, az érkezés bizonytalan. Annyit összegzésként mondhatok, hogy a lányok pillanatnyi tudásuknak nagyjából megfelelően teljesítettek, kár volt a piruettért és a nagy ellépésért az egyéni ugrásból. A többi elemet egészen szép technikával csinálták önmagukhoz képest. Sok volt viszont a pici apró igazítás a knotok alatt, melyek sok tizedet elvettek a lányoktól.

Pontok:

Technika: 14,0         Művészi: 7,9             Nehézség: 0,59        Levonás: 0   

Összesített pontszám: 22,49

Értékelés: 80 %-ban elégedett voltam a produkcióval. A lányok is megmutatták, hogy jó versenyző típusok. Nagy rontás nem volt. Kár az apró igazításokért. Művésziben jól állunk, de a szinkronban még van hova fejlődnünk. A pontozást itt éreztem a leginkább szigorúnak, nálam minimum 0,3 tizeddel magasabb volt a technikai pont. Ugyanakkor tudjuk, hogy miben kell fejlődnünk ahhoz, hogy a technikai pont is közelítsen a 8,0 ponthoz, vagy meghaladja azt.

 

A lányok második gyakorlata a statika volt, melyet vasárnap 13:45 óra körül prezentálták a közönségnek és a bíróknak.

A lányok kicsit el voltak keseredve a dinamika alacsonyabb technikai pontszáma miatt, így lelkesíteni is kellett őket, ami kifejezetten jól sikerült szerintem. Az első elemkombinációban a két kézállás tiszta volt (picit talán lehetne még feszesebb, de ez már kötözködés). A leereszkedés ülőtartásba a középső részéről szintén rendben volt, a felső szétcsúszása kissé bizonytalan és lehetett volna még feszesebb. Az alsó emelkedése gyertyába akadozott. Összességében egész jól volt az elem bemutatva és tudjuk, hogy hol kell még és mit javítani, ami jó jel. A második gúla egy piramis volt, melyet az egyik alsó egy lábbal támasztott és emelte a törzsét és két karját. Az ülőtartás szép volt. Az átépítés a másik gúlába és az átmenet könyökmérlegbe kisebb bizonytalanságokkal, de sikerült. Időhibánk nem volt. Az egyéni elemek is jól voltak végrehajtva, bár nyilván lehetne még feszesebben és precízebben őket bemutatni. Összességében néhány apró megingástól eltekintve egy szép gyakorlatot mutattak be a csajok.

Pontok:

Technika: 15,9         Művészi: 8,05           Nehézség: 0,74        Levonás: 0   

Összesített pontszám: 24,69

Értékelés: 85 %-ban elégedett voltam a produkcióval. A lányok is megmutatták, hogy jó versenyző típusok. Nagy rontás nem volt. Kár az apró igazításokért. Művésziben jól állunk, de a szinkronban még van hova fejlődnünk. A pontozást itt is szigorúnak éreztem, de nem annyira, mint a dinamikánál. Látjuk, hogy miben kell még fejlődni az elemekben és többet kell majd foglalkozni a koreográfiával, melyet szintén szükséges tisztítani. A pontszámokkal nagyjából elégedett voltam.

 

Összegzés 12-18 leány hármas:

Az egység az edzői elvárásoknak – 8,0 pont körüli technikai és művészi pont elérése – a statikus gyakorlatban egyértelműen, a dinamikus gyakorlatban részben eleget tett. Mindezt úgy, hogy a pontozás náluk kis – főleg a dinamikában – szigorúbb volt, mint gondoltuk (ami nem baj). Azt se felejtsük el, hogy már ez a korosztály sem 11-16 elemeket igényel, vagyis nagyobb a hibázás esélye. Összességében tehát gratulálok a leány hármasnak az eredményhez és az elért pontokhoz.

A lányok 14 egységgel mérték össze tudásukat. A dinamikában 12. helyen végeztek, a statikában hat egységet megelőztek. Összességében döntőbe nem jutottak és a kombinált gyakorlatot nem tudtuk bemutatni. A koreográfiák fejlődnek, egyre jobban beérnek

 

Összesített benyomás a versenyről:

Összességében nagyon jó hangulatú verseny volt. Minden nagyon jól meg volt szervezve, a transzfer, a verseny forgatókönyvéről a tájékoztatás. A szállás nagyon rendben volt. Az étkezést nekünk kellett megoldani, de ezzel sem volt probléma. A vendéglátóink nagyon kedvesek voltak velünk. A versenyt követően egy közös edzést tartottunk velük, ahol világbajnokokat nevelő edző kezei közé kerültek versenyzőink és a koreográfiákat is egy nemzetközi bíró (volt versenyző) nézte át. Na, ez volt csak igazán nagy segítség! Sokat segítettek a két egységünknek, amiért nagyon hálásak voltunk.  Nagyon jó volt a szállásunk és az étkezésünk is. Ár arány értékben nem volt olcsó elmenni, de utólag azt mondom, hogy sokat lendített az egységeinken, nekünk – edzőknek – pedig szakmailag segítet jelentősen. Sportolóink feltöltődtek és azóta még hatékonyabban folynak az edzéseink. Ajánlom mindenkinek!

 

Gödöllő. 2018. február 13.                                                            Kőhler Ákos

Szerző: Kőhler Ákos

Ossza meg!

Vissza: Grassalkovich SE hírek
címkék: akrobatikus torna, verseny

Kommentek


AKROBATIKUS TORNA

Egy dinamikusan fejlődő sportágat fogok bemutatni, melynek a személyiséget pozitívan formáló hatásához kétség sem férhet.

 

"A sport eszközével lehetséges a felnövekvő embert szolgálni és hozzásegíteni ahhoz, hogy megtalálja önmagát.”

SPORTAKROBATIKA Gödöllőn

A Grassalkovich SE 2003 decembere óta működik hivatalosan. Hatékony, kitartó, szorgalmas munkával kiemelkedő eredményeket értek el egyesületünk versenyzői az elmúlt években.

 

Az akrobatikus torna gödöllői története >

Éremeső Érden

Éremeső Érden


Az idei tanév első akrobatikus torna versenyére Érden került sor, 2019. október 12-én. A Grassalkovich SE indította a legtöbb sportolót, összesen tíz egységet, 26 versenyzőt. Nagyon jó hangulatú, pörgős versenyen vehettünk részt,...

Acro Cup 2019

Acro Cup 2019


A 3. Budapest International Acro Cup-ot a Magyar Torna Szövetség Akrobatikus Torna szakág rendezésében 2019. szeptember 28-29-én rendezték meg.

A Grassalkovich SE 2017. évi beszámolóját itt etkintheti meg »
 

Adatkezelési Szabályzat   –    Adatkezelési tájékoztató


Grassalkovich SE  Gödöllő, Batthyány u. 32.  Telefon: 06/20 9511-072